Een sombere of verdrietige stemming naar aanleiding van verlies of een negatieve ervaring maakt iedereen wel eens mee en is normaal. Wanneer deze stemming echter aanhoudt en bijna dagelijks en het grootste deel van de dag aanwezig is, spreekt men van een depressie. Symptomen die iemand die depressief is kan ervaren zijn:
– Sombere stemming
– Verminderde interesse en plezier
– Gewichtsverlies of gewichtstoename
– Slaapproblemen
– Vermoeidheid
– Gevoelens van waardeloosheid
– Schuldgevoelens
– Moeite met concentreren
– Gedachten aan de dood
Een depressie kan op verschillende manieren behandeld worden. In de meeste gevallen wordt gestart met psychotherapie, zoals cognitieve gedragstherapie of gedragsactivatie. Eventueel wordt dit gecombineerd met medicatie. Er zijn veel verschillende soorten antidepressiva beschikbaar. In overleg met een huisarts of psychiater wordt de juiste soort en dosis bepaald. Wanneer deze behandelingen onvoldoende helpen, zijn er andere opties beschikbaar. Electroconvulsietherapie
(ECT) is de meest effectieve behandeling voor depressie. Bij deze behandeling wordt er met een korte stroompuls een epileptische aanval opgewekt. Dit gebeurt onder narcose. Een relatief nieuwe behandeling is repetitieve transcraniële magnetische stimulatie (rTMS). Bij rTMS worden de hersenen gestimuleerd met een sterk magnetisch veld. rTMS is minder invasief dan ECT; er wordt geen gebruik gemaakt van narcose en er zijn minder bijwerkingen.